Otvaranje izložbe "Europa – neotkriveni kontinent" Kurta Kaindla

Otvaranje izložbe "Europa – neotkriveni kontinent" Kurta Kaindla

Izložba je otvorena do 15. 9. 2019.

Već više od dvadeset godina uživam u tome što smijem promatrati fotografa Kurta Kaindla dok radi. Mnogo godina putovali smo zajedno, obilazili rubne krajeve Europe, posjećivali male narode i jezične skupine, regije koje su još slabo pristupačne turistima. Naš zajednički cilj bio je istražiti “nepoznate Europljane” te riječju i fotografijom posvjedočiti njihovu prkosnom nastojanju da održe svoj jezik, regionalni identitet i kulturu. To nam je bio zajednički cilj, no nikada nismo namjeravali ujediniti te dvije različite metode – fotografa i pisca – u zajedničko, cjelovito umjetničko djelo. Naprotiv; zajedno smo putovali, iste su nas stvari očaravale, ali svaki od nas pred sobom je imao vlastiti projekt: ja pripovjedne reportaže, on dokumentarne fotografije. Ipak smo neprestano odavali priznanje jedan drugomu: u mojim knjigama uvijek se nađe nekoliko fotografija Kurta Kaindla, a u njegovim fotomonografijama često su moji predgovori.

Pisac i fotograf mogu prijateljevati i zanimati se za iste stvari, no u radu različito pristupaju svojim djelima. Pritom mogu učiti jedan od drugoga. Promatrajući Kurta Kaindla kako fotografira, isprva sam se često pitao: “Što mu je u ovom prizoru toliko zanimljivo da ga svakako želi ovjekovječiti na slici?” Na taj sam način donekle naučio gledati njegovim očima i uočio sam njegov smisao za skrivene suprotnosti života zbijene u posve uskom prostoru; njegov osjećaj za kompoziciju stvarnosti, koja na slici nije tek jednostavno prikazana, nego je pojačana, tako da postaje vidljivom i meni i drugim promatračima.

Kurt Kaindl uvijek sa sobom nosi fotoaparat, ali nije fotografski lovac koji pokušava zaskočiti ljude i oboriti ih škljocanjem objektiva. Kad god bismo prolazili zabitim selima, pokraj stanovnika koji nepovjerljivo vire iz kuća, on im je uvijek davao do znanja da ima fotoaparat i nikada nije skrivao namjeru da ih fotografira. No najčešće bi to učinio tek nakon što bi dali pristanak nasmiješivši mu se. To poštovanje odlika je Kurta Kaindla kao fotografa i ono se zamjećuje na njegovim portretima.

Karl-Markus Gauß
prevela s njemačkog Patricija Horvat

Program se održava uz potporu Austrijskog kulturnog foruma.

Datum: 10.09.2019.

Vrijeme: 19:00h

Lokacija: Kulturno informativni centar

Adresa: Preradovićeva 5, 10 000 Zagreb