Otvaranje izložbe crteža i slika

Otvaranje izložbe crteža i slika

Izložba je otvorena do 15. 9. 2019.

Sudjeluju: Ivan Barun, Tomislav Buntak, Mirjana Drempetić Hanžić, Danko Friščić, Dora Klanac, Koraljka Kovač, Katrin Radovani, Luka Kušević-Radaković, Mia Matijević, Zdenko Mikša, Alen Novoselec, Ivana Ožetski, Lea Popinjač, Tara Beata Racz, Maja Rožman, Matea Šiprak, Irena Topić, Ivan Tudek, Zlatan Vrkljan, Josip Zanki, Nikolina Žabčić, Marta Živičnjak

Mozaik festivalske literature

Svaki festival može se doživjeti kao svijet u malom, a osobito festival književnosti, u smislu da je nemoguće prodrijeti u mnogobrojne književne poetike istkane od raznolikih stilova, riječi, ritmova rečenica koje ne zastaju, već vječito prolaze, jer narav im je takva i kad su otisnute. Kad se festivalu pridoda već tradicionalna izložba crteža i slika u Studiju Moderne galerije "Josip Račić", nadahnutih djelima književnika, kao da se taj svijet udvostručuje, ostvaruje zrcalnu sliku, svoju sjenu i punoću. Svake godine zidovi galerije bivaju ispunjeni radovima likovnih umjetnika različitih generacija, pa taj postav možemo doživjeti kao mozaik obilja festivalske literature prikazan kroz likovni jezik i kao festivalsko odmorište na kojemu možemo pročistiti um od riječi. Iako radovi funkcioniraju neovisno od knjiga koje na razne načine ilustriraju, ipak je važno podsjetiti na raznolikost književnih žanrova i tematika predstavljenih na ovogodišnjem Festivalu. Tu su dva sasvim različita romana od kojih svaki u sebi nosi i nit teme majčinstva – roman nagrađivane, relativno mlade argentinske autorice Samante Schweblin Nit koja nas veže (Fraktura, 2014.) i Jakovljeve ljestve (Fraktura, 2018.) svjetski poznate ruske autorice Ljudmile Ulicke, potom monografija Jasenovac Ive Goldsteina (Fraktura, 2018.), rezultat autorova dvadesetogodišnjeg istraživanja tematike, te putopisi o središnjoj i istočnoj Europi cijenjenog putopisca Karl-Markusa Gaußa Europa – neotkriveni kontinent (Fraktura, 2018.). Kad se tom dijapazonu svjetova pridruže i oni likovni, čini se kao da slika zaustavlja neuhvatljivu riječ baš kao što se događalo kroz povijest na zidovima i portalima crkava – riječ biva istovremeno obogaćena i osiromašena, obrisom dobiva strukturu. Prolaznost, hod, u srži je misli i književnosti, u biti preživljavanja. Zaustavimo se na rečenicama autora Srđana Valjarevića iz autobiografski i pjesnički ispripovijedana romana Dnevnik druge zime (V.B.Z., 2017.):
"Moja želatinska stopala. U cipeli, kao u blatu. Kao u rečnom mulju. Ne osećam ništa, ne osećam ih uopšte, ne osećam tlo po kojem gazim. Samo kolena rade, i dok gazim, marširam. To je jedini način da ne padnem, i da ipak osetim korak, da bih mogao da napravim sledeći. I nabadam štapom. I nemam pojma gde idem. Išao bih, a ne može."

Neva Lukić

 

Izložba je organizirana u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, a u sklopu projekta Read Me I am Yours.

Datum: 05.09.2019.

Vrijeme: 19:00h

Lokacija: Studio Moderne galerije „Josip Račić“

Adresa: Margaretska ul. 3, 10000, Zagreb