Svijet bez zidova. 30 godina od pada Berlinskog zida u svjetlu zida u Meksiku danas.

Sudjeluju: Nikola Madžirov, Aurélia Lassaque, George Mario Angel Quintero, Carles Torner i Thomas Wolfhardt, moderira Dario Špelić

Trideset godina od pada Berlinskog zida gradi se zid prema Meksiku i niču drugi zidovi, vidljivi i nevidljivi, betonski, žičani ili imaginarni širom svijeta i u Europi.

Na različitim mjestima u svijetu danas (u Americi, Europi, na Bliskom istoku i u Indiji) svjedočimo podizanju novih zidova koji dijele ljude i neljudskom odnosu prema ljudima izbjeglim od ratnih stradanja ili državnog terora. Grade se zidovi od betona ili bodljikave žice, ili oni koji su nevidljivi, ali vrlo visoki, zidovi izgrađeni od bespoštedne borbe za novac i moć i nejednakosti, daleko od slobode pojedinca i društva i demokracije koju smo sanjali rušenjem Berlinskog zida 1989. U međunarodnom programu Svijet bez zidova Hrvatski PEN sudjeluje s World Poetry Movementom, koji je nevladina, neprofitna organizacija sa sjedištem u Medellinu u Kolumbiji, a koju čine organizacije i pojedinci. Dosad je u pokret uključeno 114 pjesničkih festivala širom svijeta, 96 projekata poezije i 1178 pjesnika iz 131 zemlje na svim kontinentima. Održavaju se čitanja i aktivnosti na temu Svijeta bez zidova na mnogim lokacijama u svijetu, gdje se pjesnici zauzimaju za svijet oslobođen svake diskriminacije među ljudima – prema boji kože, nacionalnom identitetu, društvenom statusu, spolu ili uvjerenjima. Poezija je način rušenja zidova, onih između nas i onih u nama samima.

Okrugli stol održava se u sklopu PEN-ova programa Angažirane književnosti.

Program se održava u suradnji s Hrvatskim P.E.N. centrom i Goethe-Institutom Kroatien, a uz potporu književne mreže Traduki.

Datum: 12.09.2019.

Vrijeme: 18:00h

Lokacija: Hrvatski glazbeni zavod - Mala dvorana

Adresa: Gundulićeva 6, 10000, Zagreb