Press

Festival svjetske književnosti 2018. 

2.-8. rujna 2018.

Zagreb / Split

Šesti Festival svjetske književnosti održat će se, već tradicionalno, početkom rujna, i ponovno u Zagrebu i Splitu. Tijekom ovih godina Festival svjetske književnosti profilirao se ne samo izborom gostiju i brojem programa već i posjećenošću među najvažnije književne festivale koji se održavaju u Hrvatskoj, ali i širem okružju.

Ovogodišnji Festival za razliku od tri prošlogodišnja nema zemlju u fokusu, ali zato ima možda najzanimljivije goste do sada. Kao i svake godine dolaze nam gosti iz svih krajeva svijeta, od susjednih zemalja do daleke Australije, Južne Amerike, Afrike i, naravno, Europe. Do sada je potvrđen najveći broj gostiju i programa, a nadamo se da će još nekoliko gostiju potvrditi svoj dolazak do sredine srpnja, kada ćemo objaviti i točan program. Ukupno imamo goste iz sedamnaest zemalja svijeta koji će sudjelovati na pedesetak programa. Uz književnike i moderatore sudjeluju, kao i uvijek, likovni umjetnici i glazbenici; ukupno će više od sto sudionika u desetak dana početkom rujna posjetiti Hrvatsku i biti u međusobno dijalogu te će predstaviti svoja djela hrvatskoj publici.

Festival počinje pretprogramom, izložbom hrvatskih likovnih umjetnika u Studiju Moderne galerije "Josip Račić". Umjetnici i ove, već šeste godine stvaraju svoja djela inspirirani književnim djelima naših gostiju. O uspješnosti toga koncepta govori i činjenica da su ta djela izložena i na Sedmom hrvatskom biennaleu ilustracije upravo ovdje u Klovićevim dvorima. Dan poslije u KIC-u u suradnji s našim medijskim partnerom 24sata, a pod kustoskim vodstvom prof. dr. Frane Dulibića otvorit ćemo i izložbu posvećenu satiri.

Ove smo godine po drugi put imali i natječaj u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti za vizual Festivala te su izabrana tri rada Lorene Almaši, koja je osvojila treću nagradu; drugu nagradu osvojio je Ivica Purgar, a pobjednički rad, koji je ujedno i vizual Festivala, jest plakat Ivana Stanišića. 

Sam festivalski program otvaramo u nedjelju 2. rujna s gošćom iz Poljske, slavnom književnicom i ovogodišnjom dobitnicom nagrade Man Booker International Olgom Tokarczuk, koja će govoriti o svojoj najvažnijoj knjizi, monumentalnom romanu Knjige Jakubove, koja će ovih dana izaći u prijevodu Mladena Martića. Ove godine gostuju nam i još jedan dobitnik ove nagrade David Grossman, kao i dobitnik nagrade Man Booker Richard Flanagan. Uz njih će između ostalih gostovati jedna od najvećih francuskih književnih zvijezda Frédéric Beigbeder, zatim jedan od najpopularnijih pisaca skandinavskih književnosti Šveđanin Jonas Hassen Khemiri i najvažniji portugalski autor srednje generacije José Luís Peixoto, koji će govoriti o svojim iskustvima u posjetima Sjevernoj Koreji, dakle još jednoj vrućoj temi. Nadalje, nakon više od dvadeset godina prvi će put u Hrvatskoj službeno nastupiti i naša slavna filozofkinja koja je ostvarila iznimnu karijeru u Francuskoj Rada Iveković. Dolazi nam i meksički pisac, jedan od najbeskompromisnijih autora mlađe generacije Antonio Ortuño te još jedna zvijezda američke i nigerijske književnosti, najmlađi autor koji je ušao u finale nagrade Man Booker Chigozie Obioma. Uz njih tu su brojni autori iz drugih zemalja te domaće književne zvijezde Damir Karakaš, Tea Tulić, Andrija Škare, Alojz Majetić, Julijana Matanović i mnogi drugi. U uspješnoj suradnji s Hrvatskim centrom PEN-a dovodimo troje izvanrednih pjesnika, filozofa te boraca za ljudska prava iz Brazila i Portugala – riječ je o autorima Francesci Cricelli, Thiagu Ponceu de Moraesu i Barthomewu Ryanu. 

Ove godine imat ćemo i nekoliko važnih aktualnih okruglih stolova posvećenih pitanjima kao što su pravo na priču i kultura moći u kontekstu afere #metoo, zatim o pitanjima granica slobode na tribinama Satira-sloboda-cenzura, a tu je i razgovor o generaciji milenijalaca i njihovim mogućnostima u suvremenom svijetu, okrugli stol Riječ i svijet u organizaciji hrvatskog PEN-a i ostalo.

I ove godine nastavljamo književnu matineju za srednjoškolce te prošle godine uvedeni program novinarskih radionica za učenike zagrebačkih srednjih škola. U suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića i Filozofskim fakultetom u Splitu dio gostiju gostovat će po treći put u Splitu, a dio će biti samo u Splitu. Ovo pokazuje da je takva suradnja između gradova iznimno važna te da je moguća i da nije sve centralizirano u Zagrebu. 

Ove godine uvodimo i novinu, a to su vaučeri u vrijednosti od 20 kuna te 10 kuna za osobe mlađe od 25 godina i starije od 65 godina koji služe kao ulaznica za programe u velikoj dvorani kina Europa koji počinju u 21 sat, a ujedno se njima ostvaruje popust kod kupnje knjiga u Festivalskoj knjižari.

Filmski program ove godine bit će retrospektiva filmova koje je Lordan Zafranović snimio u plodnoj suradnji s Mirkom Kovačem, čime ćemo obilježiti i osamdesetogodišnjicu rođenja i petogodišnjicu smrti ovoga veličanstvenoga pisca – riječ je o filmovima Okupacija u 26 slika, Muke po Mati, Pad Italije, Večernja zvona, Ubojstvo u noćnom vlaku i Gosti i radnici, koji će biti prikazani u Zagrebu i Splitu.

Ove godine imamo možda i najbogatiji glazbeni program do sada, pa će na otvaranju svoj glazbeni performans posvećen Gorgoni i Josipu Vaništi izvesti skupina Gorgona nova, a na zatvaranju sviraju Sleepyheadsi.

Ovako bogat program ne bi bio moguć bez potpore Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba, Goethe instituta, Instituta Balassi – Mađarskog instituta u Zagrebu, zatim brojnih veleposlanstava u Hrvatskoj, inozemnih kulturnih instituta, Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i medijskih pokrovitelja, a to su ove godine 24sata, Express, Večernji list, Hina, zatim N1, tportal, Europlakat, Yammat FM te web-portali posvećeni knjizi: MV info, booksa.hr i najboljeknjige.hr. Posebno bih istaknuo i sponzore koji su prepoznali vrijednost naših napora, Hrvatsku elektroprivredu i Croatia osiguranje. 

Programi se održavaju u kinu Europa, klubu Boogie, Studiju Moderne galerije "Josip Račić" i Kulturno informativnom centru u Zagrebu te u Gradskoj knjižnici Marka Marulića i Kinoteci Zlatna vrata u Splitu.

Detaljan program objavit ćemo sredinom srpnja, kada će početi i pretprodaja vaučera, a dotada pratite nas na Facebooku i našoj internetskoj stanici fsk.hr.