Popović, Kalamujić, Zafranović, Josse i Obioma na trećem danu FSK
Objavljeno: 05.09.2018.

Popović, Kalamujić, Zafranović, Josse i Obioma na trećem danu FSK

Treći dan Festivala svjetske književnosti donio je zanimljiv mozaik raznih glasova. Književni kritičar Neven Svilar razgovarao je s nagrađivanom bosanskom spisateljicom Lejlom Kalamujić i obećavajućim domaćim književnim glasom Svenom Popovićem. Mladi su književnici predstavljali svoje posljednje knjige Zovite me Esteban i Uvjerljivo drugi, a bilo je riječi i o putu do konačnog ukoričenja autorskog teksta, silnoj važnosti čitanja pri pisanju i iskustvima književnika.

U razgovoru s Brunom Kragićem legendarni redatelj Lordan Zafranović osvrnuo se na svoju profesionalnu suradnju s Mirkom Kovačem te istaknuo kako je u filmskoj umjetnosti nemoguće zaobići literaturu i čitanje. Prikazan je i njegov film Pad Italije. S francuskom dobitnicom Nagrade Europske Unije za književnost Gaëlle Josse o njezinoj je knjizi Posljednji čuvar Ellis Islanda porazgovarao Seid Serdarević, a bilo je govora o američkim imigrantima nekad i europskim imigrantima danas, koje zapravo prati slična situacija, dok je glavno pitanje koje je zaokupljalo autoricu pri pisanju romana bilo kamo nestaje to empatično ljudsko biće koje se pred sustavom pretvori u monstruma. O životinjama i vjerovanjima, praznovjerju, postkolonijalizmu i različitim stvarnostima Zapada i nigerijske Afrike te načinu na koji se pojedinačno prelijeva u univerzalno s dugo iščekivanim gostom FSK-a, finalistom nagrade Man Booker International nigerijskim piscem Chigozijem Obiomom, predstavljajući njegovu knjigu Ribari razgovarala je Korana Serdarević.

Danas u 12 sati učenici zagrebačkih srednjih škola alternativni sat lektire provest će u društvu Damira Karakaša diskutirajući o njegovu romanu Sjećanje šume. Potom će novinari iz 24sata i Expressa srednjoškolcima održati novinarsku radionicu. Razotkrivanje Dorte Jagić sa Srđanom Sandićem poslušajte u 17 sati, a Dvostruki portret donosi razgovor Gabriele Babnik i Tee Tulić s Jagnom Pogačnik u 18 sati. U 18.30 ponovno vas očekuje filmska projekcija Večernjih zvona redatelja Lordana Zafranovića. Večernji program nudi prave poslastice za književne sladokusce. U 19.30 Šveđanina Jonasa Hassena Khemirija razotkriva Andrija Škare, a u 21 sat o pravu na (vlastitu) priču te o kulturi, moći i inicijativi #metoo Maša Grdešić razgovara s Radom Iveković, Lejlom Kalamujić i Igorom Štiksom. Ako biste večer radije proveli uz glazbu, u istom terminu u Kulturnom centru Mesnička očekuje vas ženski jazz-band Gungula.

U Splitu će na Literarnu ćakulu doputovati Polona Glavan, nakon čega slijedi projekcija Večernjih zvona.