Peti dan FSK-a donio niz afirmiranih autora
Objavljeno: 07.09.2018.

Peti dan FSK-a donio niz afirmiranih autora

Peti dan Festivala svjetske književnosti donio je niz predstavljanja afirmiranih autora. Učenici srednjih škola drukčiji su sat lektire proveli sa spisateljicom Julijanom Matanović na Književnoj matineji, razgovarajući o važnosti čitanja i kave, a zatim na Novinarskoj radionici raspravljali o važnosti kritičkog razmišljanja u novinarstvu. Razgovarajući o migrantima i toleranciji, na Dvostrukom portretu predstavili su se nagrađivana slovenska spisateljica Polona Glavan i kultni domaći pisac Alojz Majetić, a sve uz moderaciju mladog prozaika Darka Šeparovića. Odmah zatim pred prepunom je dvoranom Vlaho Bogišić moderirao portretiranje Slavenke Drakulić i Andrása Forgácha, koji su zaključili da je strah trenutačno zajednički europski nazivnik. Publika je imala priliku pogledati Zafranovićev film Gosti i radnici. Na Razotkrivanju najprevođenijeg bugarskog pisca Georgija Gospodinova s Miroslavom Mićanovićem razgovaralo se o granicama poezije i proze, autobiografskom u fikcionalnom te vrstama narodnih tuga. Iskustvo Pessoe s brazilskim pjesnicima u Kulturnom centru Mesnička kroz lepezu glasova postavilo je pitanje o slobodi danas.

U Splitu na Literarnoj ćakuli meksički pisac Antonio Ortuño predstavio je svoju knjigu Spaljeni neposredno objavljenu pred FSK, a večer ste mogli provesti uz film Muke po Mati.

Petak u Zagrebu ponovno nam donosi svjetski poznata imena i autore s različitih kontinenata. Korana Serdarević o svojoj će knjizi Eksperiment Irene Tot diskutirati s učenicima srednje škole na Književnoj matineji. Učenici će ponovno imati priliku za analizu novinarskog teksta na radionici s 24sata i Expressom. Magdalena Blažević u 17 sati moderirat će dvostruko portretiranje legende makedonske književnosti Mitka Madžunkova i domaćeg pjesnika i prozaika Dražena Katunarića. O mogućnostima zaposlenja za milenijalce s Vidom Barićem, Dinom Pešutom, Ivanom Picek-Pi i Klarom Rusan u 18 sati razgovarat će Andrija Škare. U 18.30 sati pogledajte Zafranovićev film Muke po Mati, a u 19.30 Razotkrivanje Ivice Đikića, s naglaskom na njegovu posljednju knjigu Ukazanje, vodi Boris Rašeta. U 21 sat s najpriznatijim portugalskim književnim glasom mlađe generacije Joséom Luísom Peixotom razgovarat će Jerko Bakotin, a luzofonska književnost predstavit će se i na pjesničkoj večeri s brazilskim pjesnicima u istom terminu.

U Splitu na Literarnoj ćakuli gostuje nagrađivani bosanski autor Josip Mlakić, a filmska večer donosi Ubojstvo u noćnom vlaku Lordana Zafranovića.