Pretposljednji dan FSK-a
Objavljeno: 08.09.2018.

Milenijalci, Đikić i luzofonska književnost na programu šestog dana FSK-a

Pretposljednji dan na Festivalu svjetske književnosti protekao je u vrlo razigranom tonu. S Koranom Serdarević ponešto drukčiji sat lektire proveli su zainteresirani učenici srednje škole, interpretirajući njenu knjigu Eksperiment Irene Tot na Književnoj matineji. Na kritički su način srednjoškolci učili sagledavati svakodnevni sadržaj novina na radionici s 24sata i Expressom koja se održala potom. U 17 sati uz moderaciju Magdalene Blažević razgovarali su makedonski živući klasik Mitko Madžunkov i pjesnik i prozaik Dražen Katunarić, ponajviše o međi fikcije i fakcije, tradicije i moderniteta, predstavljajući Smiješak Padra Pija i Vrijeme irvasa. Vid Barić, Dino Pešut, Ivana Picek-Pi i Klara Rusan, predstavnici milenijalske generacije, o (ne)prilikama vlastite (ekonomske) egzistencije, duhu vremena i poslovnim prilikama razgovarali su s Andrijom Škarom na okruglom stolu Milenijalci – oni su tu, a posao…? U 18.30 projiciran je Zafranovićev film Muke po Mati. Tražilo se mjesto više za Razotkrivanje Ivice Đikića, koji je s Borisom Rašetom raspravljao o politici i alegorijskom aspektu njegova novog romana Ukazanje. Večer je završila na luzofonskoj noti. U kinu Europa mogli ste poslušati zanimljivu diskusiju o portugalskoj ruralnosti, nacionalnosti i saudadeu Jerka Bakotina s Joséom Luísom Peixotom ili pak brazilske pjesnike Francescu Cricelli i Thiaga Poncea de Moraesa uz Bartholomewa Ryana na gitari.

U Splitu je svoj novi roman Crni gavran i bijele vrane pred punom dvoranom predstavio nagrađivani bosanski autor Josip Mlakić, a projiciran je i Zafranovićev film Ubojstvo u noćnom vlaku.

Posljednjeg dana ovogodišnjeg Festivala očekuje vas zaista sjajan program. U Splitu vas na Literarnoj ćakuli očekuje Slavenka Drakulić, koja će sa Srećkom Jurišićem razgovarati o svojoj posljednjoj knjizi Nevidljiva žena i druge priče.

U podne u Zagrebu s Matom Marasom i Andyjem Jelčićem uz moderaciju Tomislava Brleka saznajte zašto iznova prevoditi klasike. U 17 sati ne propustite raspravu o utjecaju književnosti na prilike u društvu s Tomicom Bajsićem, Francescom Cricelli, Nadeždom Čačinovič, Zvonkom Makovićem i Bartholomewom Ryanom. Uvod u grande finale bit će portretiranje Alide Bremer i Antonija Scuratija sa Seidom Serdarevićem u 18 sati, a zatim i Antonija Ortuña i Jurice Pavičića s Romanom Simićem u 19.30. Šećer na kraju književna je zvijezda Frédéric Beigbeder, kojeg u 21 sat razotkriva Ivica Ivanišević. U 22 sata ne propustite koncert sjajnog benda Sleepyheads.