Četvrti dan Festivala svjetske književnosti
Objavljeno: 06.09.2018.

Četvrti dan Festivala svjetske književnosti

Četvrti dan Festivala svjetske književnosti otvorili su učenici srednje škole na Književnoj matineji s Damirom Karakašem. U 14 sati novinari 24 sata i Expressa održali su poučnu radionicu za srednjoškolce. U 17 sati novinar i književni kritičar Srđan Sandić razotkrio je jednu od naših najnagrađivanijih i najprevođenijih spisateljica Dortu Jagić, a razgovaralo se o upotrebi jezika i igranju njime, osobnom iskustvu s bolešću i poeziji. Uz književnu kritičarku Jagnu Pogačnik o svojim književnostima govorile su generacijski bliske Gabriela Babnik i Tea Tulić, a prikazan je i film Lordana Zafranovića Večernja zvona iz 1986. Uvod u kasnovečernji program bilo je emotivno i duhovito Razotkrivanje Jonasa Hassena Khemirija s Andrijom Škarom koje je budno pratila prepuna dvorana u kojoj se tražilo mjesto više. Os razgovora bila je Khemirijeva posljednja knjiga Sve čega se ne sjećam u kojoj piše o pouzdanosti sjećanja i načinu nošenja s gubitkom bliske osobe, no bilo je riječi i o tretiranju imigranata te političkoj stanju u Švedskoj.

Nakon dvadesetak godina prvi put u Hrvatskoj, uz Lejlu Kalamujić i Igora Štiksa, nastupila je cijenjena filozofkinja i indologinja Rada Iveković. Tribina je otvorila za današnje društvo mnoga važna pitanja poput odnosa partikularnog i univerzalnog, ponajprije unutar književne i prevoditeljske sfere, uloge (ženskog) subjekta u društvu i književnosti, prava na priču i raspodjelu i prisvajanje moći, a sve uz moderaciju Maše Grdešić. Tribinu je uživo prenijela N1 televizija. U istom terminu održan je koncert ženskog jazz-banda Gungule u Kulturnom centru Mesnička. U Splitu su inspirativan razgovor o slobodi govora i poeziji vodili Francesca Cricelli i Thiago Ponce de Moraes, a potom je prikazan Zafranovićev film Gosti i radnici.

 

U Splitu danas na Literarnoj ćakuli gostuje meksički pisac Antonio Ortuño, a filmska večer donosi Muke po Mati.

U Zagrebu će učenici srednjih škola sat lektire provesti sa spisateljicom Julijanom Matanović na Književnoj matineji, a zatim se na Novinarskoj radionici okušati kao novinari. Publici će se na Dvostrukom portretu predstaviti Polona Glavan i Alojz Majetić, a odmah zatim i Slavenka Drakulić i András Forgách. Imate priliku pogledati film Gosti i radnici, a zatim slijedi Razotkrivanje najprevođenijeg bugarskog pisca Georgija Gospodinova s Miroslavom Mićanovićem. Okrugli stol #sloboda, satira, cenzura u 21 sat zbog spriječenosti sudionica nažalost je otkazan, no u istom terminu ne propustite Iskustvo Pessoe s brazilskim pjesnicima u Kulturnom centru Mesnička.

(Kupljene ulaznice možete zamijeniti za jedan od drugih festivalskih programa ili zatražiti povrat novca. Ako ste ulaznice kupili putem interneta, molimo vas da na mail ulaznice@kinoeuropa.hr proslijedite dobivenu potvrdu kupnje, jer u sebi sadržava kodove i potrebne podatke za izvršavanje povrata sredstava. Ako ste ih kupili na blagajni kina Europa gotovinski, možete ih zamijeniti za neki drugi festivalski program ili dobiti povrat novca do subote navečer, 8. 9., do 21.30.)