6. FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI

2. - 8. 9. 2018., ZAGREB / SPLIT
Završen 5. Festival svjetske književnosti

Završen 5. Festival svjetske književnosti

Datum objave: 11.09.2017.

Peti Festival svjetske književnosti zatvoren je u subotu 9. rujna. Za posljednji književni program tribinu Razotkrivanje s Igorom Štiksom dvorana Müller Kina Europa bila je pretijesna za sve koji su željeli poslušati autora romana Elijahova stolica i Rezalište. Nakon razgovora gosti i publika Festivala uživali su u hitovima osamdesetih uz jedan od najboljih cover bendova Memoires Can't Wait.   Festival je u svom petom izdanju ugostio više od pedeset gostiju iz sedamnaest zemalja svijeta na gotovo šezdeset festivalskih programa u dva grada, Zagrebu i Splitu.

U sedam dana festivalske je programe u Zagrebu vidjelo više od 7000 posjetitelja, a u Splitu njih gotovo 1000. Kao i svake godine najposjećeniji programi bile su Književne matineje, koje su ove godine ugostile četvero autora, a više od 1500 zagrebačkih srednjoškolaca imalo je priliku poslušati razgovore s Pavlom Pavličićem, Oljom Savičević Ivančević, Franjom Janešom i Marinom Vujčić.

Ovogodišnji filmski program u oba je grada ostvario izniman broj posjetitelja, tako da je filmove njemačkih autora nastale po književnim djelima pogledalo više od 2000 gledatelja. Od pojedinačnih programa u Zagrebu su najposjećenije bile tribine s Danielom Kehlmannom, Dubravkom Ugrešić i Igorom Štiksom, a u Splitu najviše je posjetitelja bilo kad su gostovali bračni par Monaldi & Sorti, María Fasce, Ivica Prtenjača i Marina Vujčić.  

Festivalski programi i ove su godine pokazali da razgovori o književnosti i književnici uspijevaju privući pozornost široke publike, od srednjoškolaca do umirovljenika. Publika i u Zagrebu i u Splitu pratila je programe s punim zanimanjem te se iznova potvrđuje da književnost i knjiga mogu pronaći svoj prostor.