6. FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI

2. - 8. 9. 2018., ZAGREB / SPLIT
S druge konferencije za novinare FSK-a 2017.

S druge konferencije za novinare FSK-a 2017.

Datum objave: 29.08.2017.

Peti Festival svjetske književnosti (FSK) održao je drugu konferenciju za novinare u ponedjeljak 28. kolovoza u 19 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Festival svjetske književnosti ugostit će u Zagrebu i Splitu od 3. do 9. rujna pedesetak autora iz sedamnaest zemalja Europe i svijeta, a otvorit će ga u nedjelju u Zagrebu razgovor s jednim od najistaknutijih suvremenih književnika njemačkoga govornog područja Danielom Kehlmannom, dok će splitski program otvoriti gostovanje talijanskog spisateljskog para Monaldi & Sorti.

Ove godine u središtu bogatog programa od šezdesetak događanja, kako je najavljeno u ponedjeljak u Zagrebu, bit će književnost i kultura njemačkoga govornog područja. Fokus na književnost njemačkoga govornog područja dio je programa godine kulture Austrije i Hrvatske "Zajedno u kulturi".

Programski direktor Festivala i glavni urednik Frakture Seid Serdarević najavio je reprezentativan niz nekih od najistaknutijih književnih imena suvremene europske i svjetske literarne scene, brojne istaknute domaće autore, "jedan od najjačih filmskih programa do sad", dvije večeri poezije te nastavak književnih matineja gdje će se sa zagrebačkim gimnazijalcima susresti četvero suvremenih domaćih autora – Olja Savičević Ivančević, Franjo Janeš, Pavao Pavličić i Marina Vujčić.

Jedan je od partnera FSK-a  Austrijski kulturni forum Zagreb, čija je direktorica Susanne Ranetzky izrazila veliko zadovoljstvo višegodišnjom suradnjom s Festivalom, koji "u eri modernih medija, kada Facebook i Twitter igraju važnu ulogu i tjeraju nas da komprimiramo poruke, nudi najbolju platformu za promicanje književnosti".

Filmski program ostvaren je u suradnji s Goethe-Institutom Hrvatska, a donosi niz svjetskih filmskih uspješnica s fokusom na Njemačku, od kojih će dio imati svoje hrvatske premijere upravo u Zagrebu i Splitu.

Ravnatelj Goethe-Instituta Matthias Mueller-Wieferig najavio je festivalski filmski program koji će hrvatskoj publici predstaviti neke od najznačajnijih njemačkih redatelja, kao što su Fatih Akin, Volker Schlondorff i Wolfgang Becker. Čestitao je Festivalu na sjajnom programu "koji na izvrstan način predstavlja današnju Europu, i ukazuje i na stručnost, ali i na hrabrost organizatora koji su tako velika književna imena doveli u jednu malu zemlju".

Otvaranje u Zagrebu, nakon razgovora s Kehlmannom koji će u Kinu Europa voditi Serdarević, uveličat će koncert "Bečanke iz Vojvodine" Jelene Popržan, violistice, pjevačice i performerice, jedne od najvećih zvijezda suvremenog austrijskog i europskog cross overa, koja će nastupiti s jednim od najvećih interpreta bosanske sevdalinke Damirom Imamovićem.

Od velikih zvijezda njemačkoga govornog područja Serdarević je posebno izdvojio "možda najvećeg živućeg urednika i pjesnika njemačkoga područja" Michaela Kruegera, koji će na FSK-u održati predavanje o suvremenoj njemačkoj nakladničkoj sceni.

Na Festival među ostalima dolaze i Austrijanac Manfred Mittermayer, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta, njemačka spisateljica ukrajinskog podrijetla Marjana Gaponenko i poznati austrijski satiričar Richard Schuberth.

Uz njih će se hrvatskoj čitateljskoj publici predstaviti i Francuz Philippe Claudel te Gvatemalac Eduardo Halfon, a od domaćih književnika Dubravka Ugrešić, Ognjen Spahić, Damir Karakaš, Milana Vuković Runjić, Ivana Rogar, Kristian Novak, Boris Dežulović i drugi.

Perjanica stripaškog dijela programa mlada je austrijska zvijezda grafičke novele Ulli Lust, uz koju će se u Kinu Europa predstaviti domaća vizualna umjetnica Ivana Pipal.

Kao posebnost ovogodišnjeg programa Seid Serdarević izdvojio je četverodnevnu novinarsku radionicu za učenike srednjih škola, koju će voditi novinari 24sata i Expressa.

Glavni urednik 24sata Goran Gavranović istaknuo je kako je cilj programa predstaviti novinarstvo kao djelatnost koja je posljednjih nekoliko godina nepravedno došla na loš glas.

"Cilj nam je predstaviti svu raskoš koju novi mediji pružaju, a osobito u kombinaciji sa starim medijima. Pokazat ćemo učenicima kako se rade novine, kako nastaju videovijesti, kako se stvara web te kako se sve to jedno s drugim nadopunjuje i donosi publici ono što je i svrha svih novina, a to je priča – ne samo informacija nego i ono što je iza nje", rekao je Gavranović.

Također u suradnji s 24sata, drugu godinu zaredom tijekom Festivala održavat će se čitaonica na otvorenom na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, gdje će se moći, uz kavu i novine, besplatno čitati i razmjenjivati knjige, a bit će organizirana i čitanja autora koji gostuju na Festivalu.

Kao i svake godine, službenom otvaranju zagrebačkog programa prethodi, u četvrtak 31. kolovoza u Studiju Moderne galerije "Josip Račić", otvaranje izložbe slika inspiriranih književnim djelima gostujućih autora, u kojoj ove godine sudjeluje tridesetak predstavnika hrvatske likovnosti.

Program će se u Zagrebu održavati u Kinu Europa i Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a u Splitu u Gradskoj knjižici Marka Marulića i Kinoteci Zlatna vrata. Zatvorit će ga u subotu 9. rujna u Zagrebu predstavljanje novog romana Igora Štiksa, uz veliki festivalski rođendanski tulum i koncert grupe Memories Can't Wait.

Konferenciji za novinare nazočili su i istaknuti belgijski književnik Stefan Hertmans, gost prošlogodišnjeg izdanja FSK-a, te ovogodišnji festivalski gost, slovenski pisac i urednik Aleš Šteger.

Šteger, koji se na Festivalu predstavlja i kao filmski i kao književni autor, ocijenio je kako je "Festival takvih dimenzija nešto čime se i puno veće zemlje od Hrvatske ne mogu pohvaliti".

Hertmans je govorio o svojem otvorenom pismu Europi u kojemu problematizira migrantsko pitanje u kontekstu današnjega globaliziranog svijeta, u kojemu je, smatra, američka arogantna i cinična geopolitika dovela do krize u odnosima i izazvala globalne neravnoteže. U pismu Hertmans upozorava i na sustavno potkopavanje mislećeg pojedinca, koje je europskoga građanina degeneriralo u čovjeka mase koji nezadovoljno gunđa.

Hertmansovo pismo možete pročitati ovdje.

(Hina)