6. FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI

2. - 8. 9. 2018., ZAGREB / SPLIT
Riječ i slika 2013.–2017. Likovna djela s pet Festivala svjetske književnosti

Riječ i slika 2013.–2017. Likovna djela s pet Festivala svjetske književnosti

Datum objave: 10.11.2017.

Knjižnica Vladimira Nazora i Fraktura pozivaju Vas na otvaranje izložbe

Riječ i slika 2013.–2017.

Likovna djela s pet Festivala svjetske književnosti

u četvrtak 16. studenog u 18 sati u Knjižnici Vladimira Nazora

u Zagrebu, Vodovodna 13

Veselimo se Vašem dolasku!

 

Riječ i slika 2013.–2017.

Likovna djela s pet Festivala svjetske književnosti

Na izložbi Festivala svjetske književnosti predstavljene su serije crteža i ilustracija domaćih umjetnika. Radovi obuhvaćaju portrete književnika, ilustracije književnih motiva sudionika Festivala ili novijih domaćih književnih izdanja. Riječi slikarskim potezom postaju vidljivima i obratno, događa se uzajaman proces u kojemu se književnost i likovnost prožimaju i nadopunjuju. Posjetitelji izložbe Festivala svjetske književnosti tako stupaju u prvi kontakt s riječju upravo kroz vizualnu reprezentaciju. Time su uzajamnost te razmjena imaginarija i emocija sadržanih u različitim umjetnostima uspješno ostvarene. Paralelan svijet, u kojem je slikarski jezik u drugom planu u odnosu na ono što je reprezentirano na samoj slici, na ovom festivalu nije slučaj. Originalnost svakog pojedinog slikarskog rukopisa te zanimljivost priče, ali i tehničke izvedbe nadopunjuju se i na neki način usklađuju s raznovrsnošću literarne ponude.

Marijana Paula Ferenčić (2014.)

 

Festival svjetske književnosti u imaginaciji i organizaciji Frakture promišlja duh i materiju knjige interdisciplinarno i multimedijalno: knjigom, slikom, stripom, filmom, razgovorom i glazbom. Opsegom mogućim, a mikrosenzacijama tipološki-vrijednosno ujednačenim izborom Tomislava Buntaka i Frakture vizualni umjetnici dobili su primijenjenu temu – manji broj njih portretirao je sudionike Festivala, a ostali umjetnici raznorodnih generacija ilustrirali su odabranu ili dodijeljenu knjigu. Nemoguće je i nepotrebno na ovome mjestu navoditi sve umjetnike i radove, ali se ne može odoljeti naslućivanju određenih fluidnih gradacija i grananja verbalno-vizualnoga mozaika. (...) Više riječi o slikama i oslikavanja riječima kontaminiralo bi dozvoljenu bjelinu formata papira, zato dođite sami, poslušajte slike i pogledajte književnost.

Željko Marciuš (2015.)

 

Čitati se može i slika, odnosno i ona se obraća našemu umu i estetskom osjećaju. Razna čitanja književnih djela autora na ovoj izložbi rijetko su doslovni prikazi situacija i osoba iz knjiga i češće imaju veze s umjetnikovim osjećajem teksta, s onim što od njega preostaje nakon čitanja. Nekada je to samo motiv iz mota knjige, nekada simbol cijelog djela, a nekada ostvarenje nema konkretne poveznice s tekstom i ona je prepuštena asocijativnim kapacitetima čitatelja i gledatelja. (...) Radovi umjetnika koji odgovaraju na različita književna djela na Festivalu svjetske književnosti pripovijedanje prepuštaju tekstu a svoj zadatak vide u ukazivanju, ne samo na literaturu koju moraju vizualno osmisliti nego i na sebe same, na specifičnu estetiku svoga izričaja.

Feđa Gavrilović (2017.)