6. FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI

2. - 8. 9. 2018., ZAGREB / SPLIT
Festival svjetske književnosti 2017.

Festival svjetske književnosti 2017.

Datum objave: 14.07.2017.

Festival svjetske književnosti ove 2017. godine održava se već peti put. Od prve godine, 2013., Festival svjetske književnosti zamišljen je kao platforma koja će okupiti najbolje od europskih i svjetskih pisaca i staviti ih u dijalog s ponajboljim hrvatskim piscima, kako u razgovorima tako i na okruglim stolovima. Od početka je Festival spajao i spaja hrvatske likovne umjetnike, glazbenike i sve druge umjetnike, te početkom kulturne sezone Zagreb i Hrvatska postaju važan dio međunarodne scene. Kroz godine Festival je zahvaljujući i Programskom odboru (Tomislav Bogdan, Tomislav Buntak, Goran Ferčec, Ivan Janjić, Jasna Kovačević, Bruno Kragić, Seid Serdarević, Sibila Serdarević, Vladimir Šagadin) i raznim prijateljima Festivala dobivao nove programe, pa smo ubrzo uključili filmski program s filmovima nastalima ili po scenarijima pisaca ili po književnim djelima. Programe smo nadograđivali i uvodili nove kako bi publika bila što više uključena. Od svoga drugoga izdanja Festival radi na promicanju čitanja među mladima te je program književnih matineja jedan od najuspješnijih, a učenici zagrebačkih srednjih škola, gimnazijalci i drugi srednjoškolci, svake godine biraju neke od suvremenih autora te predstavljaju po jedno njihovo djelo.

Već od prve godine organiziramo izložbe eminentnih predstavnika hrvatske likovnosti, od diplomanata Akademije likovnih umjetnosti do akademika. Mnogobojni umjetnici svakoga ljeta čitaju knjige naših gostiju te rade svoje likovne interpretacije, kojih je već više od stotinu na do sada četiri organizirane izložbe. Toga programa ne bi bilo bez nemalog entuzijazma Tomislava Buntaka, a galerijski prostor i ove godine daje nam Moderna galerija u svojoj kultnoj galeriji Josipa Račića. Ove godine izložba će biti svečano otvorena 31. kolovoza.

Od treće godine Festival stavlja fokus na jednu ili više književnosti. Prvo je to bila francuska književnost, prošle godine talijanska, a ove godine to je književnost njemačkoga govornog područja, pa najveći broj gostiju očekujemo iz Austrije, Njemačke i Švicarske.

Festival ćemo svečano otvoriti 3. rujna u 20 sati s jednom od najvećih zvijezda suvremene europske i svjetske književnosti, Austrijancem i Nijemcem, ali prije svega građaninom svijeta Danielom Kehlmannom, a s njim ćemo razgovarati o književnosti i njegovu novom kratkom romanu Trebao si otići. Od velikih zvijezda njemačkoga govornog područja u goste nam dolaze jedan od najznačajnijih švicarskih pisaca Christian Kracht te možda najveći živući urednik i pjesnik njemačkoga područja Michael Krüger. Tu su i mlada nadolazeća zvijezda grafičke novele Ulli Lust, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta Manfred Mittermayer te nagrađivana Marjana Gaponenko i Richard Schuberth. Od važnih pisaca izdvojit ću u Hrvatskoj omiljeni spisateljski par supružnike Ritu Monaldi i Francesca Sortija, koji će ove godine otvoriti splitski dio Festivala predstavljanjem romana Smrt poput mene.

Prošle godine Festival svjetske književnosti zahvaljujući entuzijazmu kolega iz knjižnice Marka Marulića na čelu s ravnateljem  Draženom Šaškorom i njegovim kolegicama i kolegama Ivanom Salvador, Srećkom Jurišićem i programskim koordinatorom splitskog dijela Festivala svjetske književnosti Nebojšom Lujanovićem prvi se put paralelno održavao i u Zagrebu i Splitu, a ove godine nastavljamo s tom itekako dobrom praksom, pa u Split također u sedam dana dovodimo najbolje domaće i inozemne autore.

Peti Festival bit će poseban ne samo po broju gostiju – uz spomenute dolaze nam gosti iz Gvatemale, Sjedinjenih Država, Finske, Španjolske (čak troje autora), Francuske, Srbije, Bosne, Mađarske, Slovenije i Makedonije – već i po samom otvaranju koje će nakon razgovora s Danielom Kehlmannom uveličati koncert dvoje veličanstvenih umjetnika, Austrijanke porijeklom iz Zrenjanina Jelene Popržan, violistice, pjevačice, performerice jedne od najvećih zvijezda suvremenog austrijskog i europskog cross overa, autorice niza uspješnih projekata poput Catch-Pop Stringa, Sormeh, Madame Baheux, autorice glazbe za kazalište, posljednja je za predstavu Zrenjanin u režiji Borisa Liješevića i tekstu Igora Štiksa, koja je prošle godine s jednim od najvećih interpreta bosanske sevdalinke Damirom Imamovićem, baš u Hrvatskoj, u Hotelu Balatura započela novi projekt koji će se predstaviti na Festivalu svjetske književnosti.

Filmski program ove godine bit će posebno zanimljiv i drugačiji jer zahvaljujući Goethe-Institutu dovodimo niz filmova, od kojih će dio imati svoje hrvatske premijere upravo u Zagrebu i Splitu, te će publika u Kinu Europa i splitskoj kinoteci Zlatna vrata imati prigodu pogledati ovaj jedinstveni program, o kojemu će nešto više reći kolegica Snježana Božin iz Goethe-Instituta.

Također bih naglasio i plodnu suradnju Festivala s hrvatskim PEN centrom koji nam dovodi pjesnike iz Italije i Portugala. O tom programu će nešto više reći njegov idejni začetnik i predsjednik hrvatskog PEN centra Tomislav Bajsić.

Sve ovo i još mnogo toga kreće u Zagrebu 3. rujna u prostorima Kina Europa, Knjižnice Bogdana Ogrizovića i Galerije Josip Račić, i još nekim prostorima, ali o tome više na drugoj konferenciji za novinare 28. 8., na kojoj ćemo imati i posebne goste.

Svega ovoga ne bi bilo bez potpore naših pokrovitelja: Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba i Gradskog ureda za kulturu, sport i obrazovanje te mnogobrojnih sponzora, među kojima bih istaknuo Hrvatsku elektroprivredu, Croatia osiguranje, Leksikografski zavod, i naših partnera inozemnih instituta – ove godine posebno Austrijskoga kulturnog foruma jer, kao što znate ova godina je pod geslom "Zajedno u kulturi" godina kulture Austrije i Hrvatske s nizom programa među kojima je i Festival svjetske književnosti, zatim Goethe-Instituta, švicarskog veleposlanstva, španjolskog veleposlanstva i Acción Cultural Española (AC/E) koji Festival podupire kroz program za internacionalizaciju španjolske kulture, Talijanskog instituta, Francuskog instituta, Tradukija i mnogih drugih. Sve to uz medijsku potporu 24 sata, Expresa, HINA-e, HRT-a, t-portala, književnih portala Moderna vremena, Booksa, Najbolje knjige, zatim Europlakata i mnogih drugih.

Ove godine volio bih naglasiti da je vizualni identitet nastao otvorenim pozivom i u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom Svjetlana Junakovića, a među više od sto radova čak osamnaestero mladih umjetnika žiri je izabrao rad Roberta Fenricha, koji će zajedno s grafičkim dizajnerom Mariom Aničićem biti zadužen za vizualni identitet petoga po redu Festivala svjetske književnosti.    

 

Seid Serdarević

programski direktor Festivala svjetske književnosti