Tomica Bajsić

Tomica Bajsić

Sudionici

Tomica Bajsić (Zagreb, 1968.) pjesnik je, prozaik, crtač, grafički dizajner i prevoditelj.

Bio je dugogodišnji urednik časopisa i biblioteke Poezije. Poeziju i prozu objavljuje u zemlji i inozemstvu u antologijama, časopisima i na radiju. Pjesme su mu prevedene na dvadesetak jezika. Sudjelovao je na mnogim značajnim pjesničkim festivalima i čitanjima u Portugalu, Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Engleskoj, Irskoj, Škotskoj, Švedskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Ukrajini, Litvi, uključujući i Struške večeri poezije u Makedoniji, Sarajevske dane poezije i Dane poezije i vina u Sloveniji. Od 2010. vodi Drugu priču, koja se bavi dizajnom i nakladništvom. Predsjednik je Hrvatskog centra PEN-a, potpredsjednik i voditelj kulturnih tribina Hrvatsko-hispanskog društva prijateljstva i koordinator hrvatskog dijela Lyriklinea, svjetske biblioteke zvučne i pisane poezije.

Obavio je knjige Južni križ, poezija, 1998., u prijevodu na slovenski 2014., Pjesme svjetlosti i sjene, poezija, 2004., Dva svijeta i još jedan, putopisna proza, 2007., Ana i vila Velebita, slikovnica, crtež i tekst, 2007., Pobuna obješenih, poezija i prozni zapisi, 2008., Zrak ispod mora, poezija, 2009., i Amazona diše, putopis i fotografije, 2016.

Nagrađen je nagradama Goranovo proljeće za knjigu pjesama Južni križ 1998. i Dobriša Cesarić za zbirku Zrak ispod mora 2008. Autor je samostalnih izložbi Amazona diše, škola na dalekom kraju svijeta, KIC Zagreb, 2014., i Izložbe fotografija Amazone i Brazila, Muzej Mimara, 2017.