Laura Restrepo

Laura Restrepo

Sudionici

Laura Restrepo (Bogota, 1950.) ugledna je kolumbijska književnica i novinarka, poznata po svom političkom aktivizmu. Karijeru je započela pisanjem političkih kolumni u rodnoj Kolumbiji, a tijekom osamdesetih imala je važnu ulogu u pregovorima s gerilcima, zbog čega je morala napustiti Kolumbiju na pet godina dok se njihov pokret nije legalizirao. U tom razdoblju pisala je kolumne za meksičke i španjolske novine te je napisala svoj prvi roman La isla de pasion (1989.), kojim je odmah osvojila i kritičare i publiku. Za roman Dulce compañia (1997.) osvojila je nagradu Premio Sor Juana Ines de la Cruz Sajma knjige u Guadalajari te francuski Prix France Culture.

Dobitnica je prestižne latinoameričke nagrade Alfaguara (2004.) i talijanske Grinzane Cavour (2006.) za roman Bunilo (2004.). Ostala su njezina važna djela El Leopardo al Sol (1993.), La novia oscura (1999.), La multitud errante (2001.), Olor a rosas invisibles (2002.) i Hot Sur (2013.).

Restrepo je izvrsna pripovjedačica, koristi se nekonvencionalnim narativnim tehnikama te je vrlo vješta u zadržavanju pozornosti i stvaranju napetosti, čime uspješno gradi vrlo intrigantnu i zavodljivu priču. Osim toga njezin je stil besprijekoran, pažljivo odabire svaku riječ, poput pjesnika, te iz svake njezine rečenice izbijaju erudicija i spisateljska vještina. Piše romane, eseje i dječju književnost. Laura Restrepo zasigurno je jedna od najistaknutijih suvremenih latinoameričkih književnika te su njezina djela prevedena na brojne svjetske jezike.

Bunilo Kupi knjigu