Jurica Pavičić

Jurica Pavičić

Sudionici

Jurica Pavičić (Split, 1965.) diplomirao je povijest i svjetsku književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1990. trajno živi u Splitu i radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, VijenacZarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list…). Godine 1992. nagrađen je nacionalnom nagradom za filmsku kritiku Vladimir Vuković. Od 1994. piše u različitim novinama tjednu kolumnu "Vijesti iz Liliputa" u kojoj secira društvo, politiku i kulturu ratne i poslijeratne Hrvatske. Za tekstove iz te serije 1996. dobio je nagradu nacionalnog novinarskog društva Marija Jurić Zagorka, 2002. nagradu za doprinos novinarstvu Veselko Tenžera, a 2007. nagradu Miljenko Smoje Slobodne Dalmacije. Kolumna danas izlazi u Jutarnjem listu iz Zagreba.

U književnosti se javlja 1997. socijalnim trilerom Ovce od gipsa u kojem problematizira tematiku ratnog zločina u ambijentu ratnog Splita 1992. Taj je roman godinu poslije bio nominiran za nacionalnu proznu nagradu Gjalski. Godine 2000. objavio je drugi roman Nedjeljni prijatelj, krimić koji tematizira socijalna proturječja Hrvatske devedesetih. U različitoj periodici objavljivao je i kratke priče. Godine 2000. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu praizvedena mu je drama Trovačica, koja je prethodne godine osvojila nacionalnu nagradu za dramu Držić. Godine 2001. objavio je sabrane tekstove iz serije "Vijesti iz Liliputa" kao knjigu, a iste godine i monografiju o hrvatskoj postmodernističkoj fantastici. Treći roman Minuta 88 izašao mu je 2002.; riječ je o romanu smještenom u svijet nogometa i navijačke supkulture. Roman je ušao u uži krug za nagradu Jutarnjeg lista za najbolju proznu knjigu godine. Četvrti roman Kuća njene majke objavio je 2005. u izdanju Jutarnjeg lista, a peti mu je roman, Crvenkapica, izašao u rujnu 2006.

Sredinom prvoga desetljeća ovog stoljeća intenzivnije se počeo baviti novelistikom. Objavio je dvije zbirke priča, Patrola na cesti i Brod u dvorištu, od kojih je prva prevedena na talijanski u izdanju Salento Books. Po priči "Patrola na cesti" iz istoimene zbirke proizvedena je i petodijelna TV-serija u režiji Zvonimira Jurića i produkciji Kinorame. Serija je uz pohvalne kritike emitirana na Hrvatskoj televiziji u veljači 2016.

Kratke priče i eseji prevedeni su mu na engleski, njemački, ruski, talijanski i bugarski. Roman Ovce od gipsa preveden je na njemački u izdanju Nummer 8 iz Wetzlara. Švicarski časopis Facts proglasio je to izdanje trećom najboljom knjigom godine na njemačkom govornom području u kategoriji krimića i trilera. Po tom romanu načinjen i film u režiji Vinka Brešana Svjedoci, koji je uvršten u konkurenciju filmskog festivala u Berlinu, gdje je nagrađen ekumenskom nagradom. Za scenarij tog filma Pavičić je 2003. nagrađen Velikom zlatnom arenom za scenarij Festivala u Puli.

Crvena voda Kupi knjigu