6. FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI

2. - 8. 9. 2018., ZAGREB / SPLIT
Seid Serdarević

Seid Serdarević

Moderatori

Seid Serdarević rođen je 1970. u Arnsbergu, Njemačka. Završio je komparativnu književnost i češki jezik i književnost 1994. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnik je Herderove stipendije 1995. godine kao stipendist Mirka Kovača, radio je kao lektor hrvatskoga jezika na Sveučilištu u Bambergu 1996.-1998., bio je pokretač i glavni urednik časopisa za književnost i kulturu Zor, radio je kao urednik u časopisima Vijenac, Cicero i Tema. Objavljuje eseje i književne kritike u Republici, Quorumu, na III. programu hrvatskog radija, Forumu, Vijencu, Zarezu, Fokusu, Nedjeljnoj Dalmaciji, Jutarnjem listu...

Od 1998. do 2002. radio je kao urednik u nakladničkoj kući Hena com, isprva honorarno zatim kao stalno zaposlen. Uredio je tridesetak knjiga suvremenih hrvatskih i svjetskih autora, te niz priručnika. Bio je voditelj Zagrebačkih književnih razgovora i Regionalne konferencije P.E.N.-a s temom "Književnost i globalizacija" (Zagreb 2001.), bio je selektor suvremene književne produkcije za Sajam knjiga u Jeruzalemu 2001., selektor i urednik knjižice suvremenih hrvatskih književnika u izdanju Hrvatskih nezavisnih nakladnika za Sajam knjiga u Frankfurtu 2001. Vodio je tribinu P.E.N.-a (produljeni medijski događaj) - čitanja iz neobjavljenih rukopisa pod nazivom "Iz prve ruke" (2002.-2003.). S Brankom Primorac osmislio i uređivao biblioteku Večernjeg lista 20 najvećih hrvatskih romana. Usavršavao se na stipendiji za nakladnike i urednike Frankfurt Book Fair Fellowship 2006.

Od 2002. urednik je u nakladničkoj kući Fraktura iz Zaprešića, koju je osnovao zajedno sa suprugom Sibilom Serdarević. U Frakturi je uredio više od 150 knjiga suvremenih svjetskih i hrvatskih autora. 2007. godine dobitnik nagrade Kiklop za najboljeg urednika. Član je Hrvatskog P.E.N. centra i Hrvatskog društva pisaca.

Objavio knjigu "Station to station - sto kritika", knjiga izašla 2007. g. u nakladi Pop & pop, Zagreb.

VRATI SE NA GOSTE...

PODIJELI S PRIJATELJIMA