6. FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI

2. - 8. 9. 2018., ZAGREB / SPLIT
Kristian Novak

Kristian Novak

Autor

Kristian Novak rođen je 1979. u Baden-Badenu, u tadašnjoj SR Njemačkoj. Osnovnu je školu pohađao u Sv. Martinu na Muri, a opću gimnaziju u Čakovcu. Godine 1998. upisao je diplomski dvopredmetni studij hrvatskoga jezika i književnosti i njemačkoga jezika i književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, a 2007. poslijediplomski doktorski studij lingvistike na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Doktorski rad Rekonstrukcija jezičnih biografija pripadnika ilirskoga pokreta. Prilog povijesnoj sociolingvistici hrvatsko-njemačkih jezičnih dodira obranio je u ožujku 2011.
Zaposlio se 2005. na Odsjeku za germanistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu kao znanstveni novak. Godine 2011., nakon obrane doktorata, napredovao je u suradničko zvanje viši asistent. U siječnju 2012. prekinuo je radni odnos na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te se zaposlio kao viši asistent na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci. Dugogodišnji je član uredništva znanstvenoga časopisa Suvremena lingvistika, a od 2012. obnaša dužnost tehničkog urednika. Književnošću se počeo baviti u srednjoj školi. Mladenačka poezija objavljena mu je između ostaloga i u Antologiji međimurske mlade lirike (2011.).

Godine 2005. objavio je roman Obješeni, u izdanju Biblioteke Insula, koja uz potporu Grada Čakovca okuplja kvalitetne međimurske autore, 2013. roman Črna mati zemla, u biblioteci KaLibar zagrebačkoga Algoritma, a 2016. roman Ciganin, ali najljepši u izdanju Naklade OceanMore.

KUPI KNJIGU

Kristian Novak - Ciganin, ali najljepsi

PODIJELI S PRIJATELJIMA