6. FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI

2. - 8. 9. 2018., ZAGREB / SPLIT
Jagna Pogačnik

Jagna Pogačnik

Moderatori

Jagna Pogačnik (Zagreb, 1969.) književna je kritičarka i prevoditeljica sa slovenskoga. UJutarnjem listu piše uglavnom o hrvatskoj prozi. Početkom 21. stoljeća profilirala se u kritičarku svoje generacije, koja je tada, najavljivana terminom "stvarnosna proza", ulazila na hrvatsku književnu scenu.

Objavila je izbor iz hrvatske fantastične proze Prodavaonica tajni (2001.), više knjiga sabranih književnih kritika, izbor iz nove hrvatske proze Seks&grad u novoj hrvatskoj prozi (2004.), godišnju panoramu kratkih priča Najbolje hrvatske priče 2005. (2006.) i antologiju suvremene hrvatske proze Tko govori, tko piše (2008.).

Sa slovenskoga je prevela stotinjak književnih i stručnih tekstova, desetak radiodrama te dvadesetak knjiga suvremenih slovenskih prozaika. U prevođenju slovenske proze nastoji se držati poetičkih načela koja slijedi kao kritičarka.

Uz književnu kritiku, prevođenje i rubni interes za rock-kulturu u posljednjih se nekoliko godina pionirski pokušava baviti širenjem ideje o školama kreativnog pisanja u Hrvatskoj.

VRATI SE NA GOSTE...

PODIJELI S PRIJATELJIMA