6. FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI

2. - 8. 9. 2018., ZAGREB / SPLIT
Ivica Prtenjača

Ivica Prtenjača

Autor

Ivica Prtenjača rođen je 1969. u Rijeci, gdje je studirao kroatistiku na Pedagoškom fakultetu. Radi od svoje petnaeste godine, kao čitač vodomjera, naplatničar plina, dostavljač sladoleda, skladištar, građevinski radnik, galerist, serviser vatrogasnih aparata, trgovac, knjižar, voditelj marketinga i glasnogovornik. Živi i radi u Zagrebu.

Piše poeziju, prozu, dramske tekstove i novinske kolumne, a često vodi i književne festivale, promocije i književne sajmove. Pojedine pjesme, ciklusi ili knjige prevedeni su mu na dvadesetak jezika. Sudjelovao je na dvadesetak europskih poetskih festivala i susreta kao pozvani hrvatski predstavnik. Uvršten je u više antologija, izbora, pregleda i povijesti hrvatske književnosti. Predsjednik je odbora Goranova proljeća. Na Trećem programu Hrvatskog radija vodi i autorski potpisuje emisije Moj izbor i Jutro na Trećem.

Objavio je knjige Pisanje oslobađa (poezija, 1999.), Yves (poezija, 2001.), Nitko ne govori hrvatski (s Brankom Čegecom i Miroslavom Mićanovićem; izbor iz poezije, dvojezično hrvatsko/francusko izdanje, 2002.), Uzimaj sve što te smiruje (poezija, 2006.), Dobro je, lijepo je (roman, 2006.), Okrutnost (pjesme, 2010.), Kod Yvesa (priče, 2011.), Brdo (roman, 2014.) i Tiho rušenje (roman, 2017.).

Dobio je Nagradu 25. Salona mladih za književnost 1998. (Pisanje oslobađa), Kvirinovu nagradu za najbolju knjigu pjesama autora do 35 godina 2001. (Yves), nagradu Kiklop za pjesničku knjigu godine 2006. (Uzimaj sve što te smiruje), Risto Ratković za najbolju pjesničku knjigu u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji u 2009. (Okrutnost), nagradu Kiklop za pjesničku knjigu godine 2010. (Okrutnost) te Nagradu VBZ-a i TISAKmedije za najbolji neobjavljeni roman 2014. (Brdo).

KUPI KNJIGU

Ivica Prtenjača - Tiho rušenje

PODIJELI S PRIJATELJIMA